Cei de la DNA își fac de lucru pe toate sectoarele, inclusiv pe domeniul…Glovo. Cei de la cotidianul Gândul au obținut detalii dintr-un dosar foarte interesant. Vezi articolul aici, eu doar îl explic simplist, așa cum sper că vă place.
Pentru cei care nu prea mă știți, eu sunt blogger de prin anul 2003 parcă (mă certa și profa de Istorie la liceu că stau să fac bloguri și chiulesc de la ore) sau de prin 2007 cu joienegru ăsta. Deci știu să vorbesc în online și fără Chat GPT, cum s-ar spune. Aș putea să explic multe articole cum o făceam cândva, cu un limbaj aproape perfect-gramatical, profesionist și standard-jurnalistic, dar…cine are timp de asta? Plus că…e anost. Tocmai din acest motiv instrumente AI ca Chat GPT pot să-ți creeze un articol ca de ziar, căci ziariștii se exprimă ca polițiștii: repetitiv și limitat. În al 3-lea rând, riști oricum să nu înțelegi nimic. În al 4-lea rând, secolul vitezei nu are o viteză constantă ci…accelerată. Nimeni nu mai are prea mult timp de citit ANUMITE articole lungi ce ar trebui să fie doar știre, noutate și rapiditate.
Revenind la anchetă. DNA a fost sesizată de către un patron de firmă care colabora cu un manager de flotă Glovo că acest manager îi cere șpagă. Au mai sesizat și alții apoi. DNA l-a ridicat pe manager eventual și l-a pus sub acuzare pentru luare de mită. În momentul ridicării lua o mită de 13.000 de Euro, deci nu ne jucăm! Acum, ca cetățean normal, nu prea ai înțelege de ce s-ar întâmpla asta și cum, dar hai s-o luăm logic:
Glovo e un serviciu care livrează mâncare și alte chestii. Îi trebuie sedii, îi trebuie angajați și manageri. Managerii caută angajați sau colaboratori, iar mulți vin de fapt de la alte SRL-uri ce recrutează oameni. Ei bine, în spate se formează un sistem (informatic de asemenea) și ai instrumente de rating (cine livrează mai bine, notă de la 1 la 12 pentru curieri care înseamnă că 1 este curier bun și 12 e curier slab și deci lui 1 poți să-i aloci mai multe ore de muncă și deci mai mulți bani), datorii adunate de curieri care greșesc sau cine-mai-știe ce pe care le poți șterge dacă sunt achitate… Un adevărat ecosistem economic. E logic. E normal.
Ei bine, un manager poate să devină corupt atunci când învață sistemul. O chestie pe care a făcut-o inculpatul a fost să ceară banii cash în mână ca să șteargă datoriile curierilor din sistem. Simplu, nu? O altă treabă a fost că a putut să schimbe notele curierilor și timpul alocat permis pentru ei ca să facă mai mulți bani, pentru SRL-ul care…plătea. Cât să plătească? Cam 6000 de lei pe zi, de exemplu, bani în avans pe câteva săptămâni. Nu plăteai? Nu te lăsa așa ci…te pedepsea! Îți bloca curierii tăi și îi activa pe cei ai SRL-ului care plătește mita.
În fine, citiți articolul și o să vedeți toate detaliile.
Ideea e că așa se întâmplă o mânărie. Acum imaginați-vă la serviciul de Taxe și Impozite ce poți să faci dacă ai acces la acest sistem. Imaginați-vă în Vamă ce se întâmpla și ce poate încă se întâmplă. În Porturi, în Spitale, în Armată, în Școli și Universități, în orice domeniu. Se zice că atunci când s-a inventat gogoașa, românul a inventat gaura din gogoașă.